Tržište nekretnina: Skočile cene stanova, najtraženija novogradnja

Tržište nekretnina: Skočile cene stanova, najtraženija novogradnja

Od 2016. godine tržište nekretnina u Srbiji oseća pozitivan trend, a prema rečima stručnjaka, na to su uticali povoljni stambeni krediti.


Prošle, 2018. godine, najviše su se pazarili dvosobni stanovi čija je vrednost između 50.000 i 60.000 evra.

Povoljni krediti, niske kamatne stope, kao i povraćaj PDV za prve stanove, bili su jaki argumenti za veliki broj podstanara, koji su kupili dom u novogradnji.

“Kirija kod gazde gotovo je identična kao i rata za stan. Veliki broj podstanara se odlučio za kredit. Uglavnom su to oni na 20-30 godina otplate”, za B92 priča Miloš Simić iz agencije “Euroinvest”.

Prema njegovim rečima, za učešće je potrebno 20 odsto vrednosti stana, a preostalih 80 odsto plaća banka, na osnovu izveštaja procenitelja.

U glavnom gradu cene kvadrata variraju. U odnosu na 2016. cena kvadrata je veća oko deset odsto. Na osnovu pregleda Registra cena nepokretnosti RGZ, na obodnim delovima kvadrat stana se kreće od 900 do 1.100 evra, dok u centru vrednost stana izuzetno varira. U Kneza Miloša stari salonci od 120 kvadrata su kupovani za 1.300 evra po kvadratu, dok se dvosobni stanovi u novogradnji prodaju i do 2.500 evra.

Ove godine na tržištu nekretnina može da se očekuje blagi pad, zbog nedavno usvojenih izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju.

“Izmene zakona predviđaju da svi nelegalni objekti imaju zabranu prodaje ili kupovine do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju ili njegovog odbijanja. To znači da investitori neće moći da trguju nelegalnim objektima”, objašnjava Simić.

Stanovi koji nisu legalizovani po pravilu su i najjeftiniji. Najveći broj “divlje” podignutih stanova ima u beogradskim naseljima Mirijevo, Karaburma i u obodnim delovima Rakovice.

Na cene nekretnina u Beogradu uticaće i izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti.

Pored glavnog grada, tržište nekretnina aktivno je još u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, u trećem kvartalu 2018. godine prosečna vrednost stana u Beogradu se kretala oko 1.200 evra. U regionu Vojvodine kvadrat doma se kretao oko 675 evra, dok je u južnoj i istočnoj Srbiji kvadrat stana koštao u proseku oko 620 evra. Prema njihovim podacima, u trećem kvartalu, u Beogradu je prometovano 980 stanova, u Vojvodini 647, u južnoj i istočnoj Srbiji 221, dok je u zapadnoj Srbiji prodato 323 stambene jedinice.

U Beogradu najviše stanova je prodato na Zvezdari, pa onda na Novom Beogradu.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/B92

2 thoughts on “Tržište nekretnina: Skočile cene stanova, najtraženija novogradnja

  1. MikiT says:

    Na konto Vojkanovog komentara, moram napraviti paralelu sa trenutnom situacijom. Ljudi masovno ostaju bez posla, platezna moc je znatno umanjena a npr.cena izdavanja stanova je ZNATNO skocila. Toliko da vec mesecima ne mogu da nadjem IOLE pristojan stan za pristojan novac, koji od plate mogu da odvojim. Stanodavcu su takodje ostali bez prihoda i na ovaj nacin prezivljavaju. Znam da je tema prodaja stanova, ali sam sokiran ovim zaista.

    Like

Leave a comment