Rusija je blokirala Instagram, pa su ruski programeri napravili klona: Zemlja tako korak bliže “splinternetu”

Platforma će biti dostupna široj javnosti u narednim nedeljama

Instagram je blokiran u Rusiji od ponedeljka. Zbog toga su ruski programeri napravili Rossgram.

Rossgram će 28. marta biti otvoren za blogere, sponzore i investitore. Redovni korisnici će imati pristup do aprila i moći će da preuzmu platformu na Android i iOS uređajima.

Uključivaće alate za monetizaciju kao što su plaćeni pristup sadržaju, crowdfunding, program sa referentnim kodovima, i još mnogo toga.

“Moj partner Kiril Filimonov i naša grupa programera već su bili spremni za ovakav razvoj događaja i odlučili su da ne propuste priliku da stvore rusku verziju popularne društvene mreže koju vole naši sunarodnici”, rekao je Aleksandar Zobov, jedan od ljudi koji su pravili aplikaciju, na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, a preneo je Reuters.

Projekat je najavljen samo nekoliko dana nakon što je Rusija blokirala pristup Instagramu i pozvala da se matična kompanija Meta označi kao “ekstremistička” grupa nakon što je Meta rekla da će dozvoliti pozive na nasilje protiv ruskih vojnika u kontekstu rata u Ukrajini.

Prema poslednjim informacijama, tamošnji sud će 21. marta u 11 časova razmatrati tužbu za priznanje Mete kao ekstremističke organizacije i zabranu njenog delovanja u Rusiji.

Nije iznenađujuće da bi ruski programeri napravili klon Instagrama, a ne platformu sličnu Facebook-u, koja je takođe blokirana u zemlji. Instagram je mnogo popularniji od Facebook-a u Rusiji, na osnovu broja preuzimanja sa App Store-a i Google Play-a.

Šta je šira slika?

Rusija radi na stvaranju sopstvenog “splinterneta“ koji funkcioniše odvojeno od zapadnog sveta i taj projekat je otpočeo još pre rata, izvestio je Politico nedavno.

Splinternet (koji se takođe često naziva sajber-balkanizacija ili internet balkanizacija) je karakterizacija Interneta kao cepanja i razdvajanja zbog različitih faktora, kao što su tehnologija, trgovina, politika, nacionalizam, religija i različiti nacionalni interesi.

Naime, rat u Ukrajini i posledice istog, ubrzavaju tehnološku izolaciju u Rusiji koja bi mogla fundamentalno da promeni način na koji Rusi dobijaju svoje informacije i povezuju se — ili ne uspevaju da se povežu — sa ostatkom sveta. Sve ovo dovodi Rusiju korak bliže splinternetu u kojem Zapad i Rusija funkcionišu u različitim onlajn sferama.

Putin je godinama neprekidno nastojao da razdvoji ruski internet ekosistem od ostatka sveta, kažu stručnjaci, što znači da će najnovija isključenja verovatno trajati i nakon krize u Ukrajini.

Dakle, povećani pritisak tehnoloških kompanija na zemlju može samo da ubrza taj proces.

Probali smo danas da pristupimo “ruskom Instagramu”, međutim, stranica nije radila.

Foto: Wikimedia, Pixabay

Izvor: Muski magazin/Telegraf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s