Najprodavaniji auto u Norveškoj je - Nissan Leaf

Najprodavaniji auto u Norveškoj je – Nissan Leaf

Norvežani svake godine kupuju sve više električnih automobila, pa je tako u 2018. upravo jedan model na struju bio najprodavanije putničko vozilo u toj zemlji.


Nissan je prošle godine kupcima u ovoj skandinavskoj državi isporučio 12.303 primerka električnog modela Leaf, pa je tom japanskom automobilu pripala titula najprodavanijeg četvorotočkaša u Norveškoj.

Istovremeno, Leaf je zadržao zvanje najpopularnijeg modela na struju u Evropi, gde je u 2018. ukupno prodato 40.699 vozila.

Nissan je početkom 2019. unapredio svoj električni model uvođenjem verzije Leaf e+. Ovaj automobil ima veću bateriju i maksimalni radijus kretanja od 363 km.

Najprodavaniji auto u Norveškoj je - Nissan Leaf

Prethodno je Leaf imao autonomiju u vožnji sa punom baterijom od 241 km, a sada je u stanju da pređe i do 122 km više nego ranije, što će sigurno privući nove kupce koje je odbijao relativno mali domet ovog električnog automobila.

Pored veće litijum-jonske baterije kapaciteta 62 kWh, Leaf e+ ima i snažniji elektromotor.

Pogonska jedinica sada proizvodi 217 ks (160 kW) i ima obrtni moment od 340 Nm. Ranije je Leaf raspolagao sa motorom od 150 ks (110 kW) i 320 Nm.

Foto: Nissan

Izvor: PRessSerbia/B92

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s