Sony Interactive Entertainment povlači PlayStation iz Rusije

Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju želi da Rusima bude toliko dosadno da će preduzeti korake da zaustave rat – izgleda da mu se želja ispunila.

Sony Interactive Entertainment je suspendovao sve isporuke softvera i hardvera u Rusiju i zatvorio lokalnu PlayStation prodavnicu.

Potpredsednik ukrajinske vlade i ministar za digitalnu transformaciju, Mihailo Fedorov, predložio je taj potez 2. marta.

A Sony se sinoć oglasio.
Ova odluka neće blokirati PlayStation konzole u Rusiji, ali će značiti da lokalno stanovništvo ne može da kupuje nove igre ili opremu.

Microsoft je učinio isto kada je prošle nedelje najavio obustavu svih novih prodaja u Rusiji, a veliki izdavači igara su takođe napustili Rusiju. A slične korake preduzeo je i Nintendo.
Ministar Fedorov sugerisao je da je moguće “smoriti” Ruse do te mere da će izaći na ulice da protestuju rat.

Odnosno, ukrajinski ministar želi da Rusima bude toliko dosadno da će preduzeti korake da zaustave rat, piše The Register.
Amazon je učinio isto, najavljujući da će suspendovati Prime Video u Rusiji i zaustaviti isporuku proizvoda.

Fedorov je takođe zahvalio PayPal-u što je doveo svoje usluge u Ukrajinu i pozdravio Elona Maska za isporuku obećanih Starlink satelitskih internet primopredajnika.

Ali ministar je nastavio da piše tehnološkim kompanijama u nadi da će ih naterati ili da napuste Rusiju ili da rade više da pomognu Ukrajini – ili čak i jedno i drugo. Poslednjih dana je tražio od Union Pay-a, Intel-a i Hitachi-ja da ukinu svoje usluge u Rusiji.

Izvor: Muski magazin/Telegraf

Foto: Pixabay

Leave a comment