Knjiga Silvije Otašević koja će ohrabriti svako dete da prati svoje snove

Predstavljamo vam fenomenalnu knjigu Silvije Otašević koja će ohrabriti svako dete da prati svoje snove – “Olimpijski san”.


Izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka objavila je, uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije knjigu Silvije Otašević “Olimpijski san” inspirisan pričom roditelja jednog od najboljih sportista sveta plivača Majkla Felpsa namenjenu svim tinejdžerima koji imaju cilj i sanjaju velike snove, ne samo u sportu već i u nauci, umetnosti, drugarstvu, ljubavi … onima koje ni najveće prepreke ne mogu pokolebati. 

Knjiga je napisana u nameri da ohrabri svako dete da na stvari gleda drugacijim očima, da svoje “mane” vidi kao tajno oružje za ostvarivanju snova a ne kao prepreku koja mora da se koriguje.

“Petnaest dana u životu četrnaestogodišnjakinje koja sanja o učešću na Olimpijskim igrama 2020. godine, spakovano je u korice ove knjige koja će svakome ko je pročita biti podstrek da ne odustaje od svojih želja, ambicija i snova”, rekla je glavna urednica “Pčelice” Bojana Jovanović i ocenila da će knjiga motivisati neke nove pobednike.

Priča majke Majkla Felpsa Debore, koji je ukarijeri okončanoj Olimpijskim igrama u Riju, osvojio 23 olimpijska zlata, inspirisala je autorku da napiše priču o devojčici koja sanja o olimpijskom zlatu “boreći” se s problemom zbog koga su upravo Felpsovi roditelji Majkla upisali na plivanje  –  sport u kome je njegova “mana” pretvorena u nedostižnu prednost.

“Posle tog članka često sam mislila o tom nesavršenstvu savršenstva, o tome kako je svaka nesavršenost stvorena zbog nečega. I to sam htela da prenesem tinejdžerima  koji često imaju pogrešnu, negativnu, percepciju svog tela i duha… Želela sam da ih ohrabrim i poručim da svoje nesavršenstvo uvek smatraju savršenim krojem za sopstvene snove “, rekla je Silvija Otašević.

 Problemi, sa kojima se nose junaci, kao da su preuzeti iz enciklopedije tinejdžerskih problema …

Glavna junakinja “Olimpijskog sna” na specifičan način proživljava adolescentsko neslaganje s roditeljima, zaljubljivanje, odnos s drugarima, sestrom, bakom, gubljenje torbe sa opremom za plivanje, ali i zatvaranje bazena jedanaest dana pre poslednjeg takmičenja u sezoni  i suočavanja “s ljutom protivnicom” Danijelom O.

Doprinos knjizi, kako bi ohrabili i motivisali tinejdžere da ne odustaju od sporta i podsetili ih da odricanja vrede, dali su i pravi sportisti čijim se rezultatima divila cela nacija Aleksandar Šapić predgovorom knjizi, kao i Nadja Higl, čiji je ostvareni san sumiran umesto pogovora. Knjigu su podrzali i Milorad Čavic, Davor Stefanek, Tijana Bogdanović, Nikola Jakšić, Uros Tripković…

Silvija Otašević napisala je i modernu bajku “Gradić pufnastog sunca” u želji da pomogne najmladjima da pobede strah od mraka. Njena prva knjiga “Plurkini musketari” dobila je “Dositejevo pero”, prvu nagradu po oceni djaka tridesetak beograskih osnovnih škola. Dobitnica je i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos u širenju kulture. Dans živi u SAD.


Hvala što čitate Muški blog!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s