AJUVERDA I JOGA

Ambasadorka Indije, gospođa Narinder Chauhan, radi na brojnim aktivnostima spajanja dve zemlje , od čega su jedne od najznačajnijih joga i tradicionalna medicina ajuverda.


Prastara mudrost ajurveda potiče iz Indije. Kaže se da je to “nauka o dugom životu”, tradicionalna nauka o zdravlju koja “opisuje povoljna i nepovoljna, srećna i nesrećna stanja života, zajedno sa onim što je dobro i loše” i kako sve to dostići. Zdrav čovek je, po ajurvedi, ujedinio svoje telo, duh i um i moguće je bolest dijagnostikovati u najranijim fazama, kada se u telu pojavi “neravnoteža”.

Šta kaže ajurveda za moguće uzroke nekih bolesti?

– Ljubomora može da uzrokuje onkološke probleme ili slabost imunološkog sistema.

– Osvetoljubivost može dovesti do nesanice i problema sa grlom.

– Nesposobnost da se pronađu rešenja problema stvaraju probleme sa plućima.

– Manjak moralnih principa je siguran put do hroničnih oboljenja, infekcija i problema sa kožom.


PROČITAJTE ŠTA JE GOSPOĐA NARINDER CHAUHAN REKLA O JOGI U INTERVJU ZA “lepotu i zdravlje”, VEOMA JE KORISNO…

“Zdravlje je naše urođeno pravo, i predstavlja sklad elemenata od kojih smo sačinjeni. Važna je ravnoteža koja se postiže pravilnom ishranom, svakodnevnom fizičkom aktivnošću, oslobađanjem tenzije i redovnim čishćenjem fizičkog, mentalnog i emotivnog polja.
U skladu sa tim koriste se individualne metode lečenja, i zakonski su ozvaničeni u Srbiji, kao i u nekoliko drugih evropskih zemalja.
Bez obzira na brz način života kao i na skepticizam, ljudi su prilagođeni svakodnevnoj rutini buđenja i ranom odlasku na spavanje, tehnika meditacije, neurorespiratornoj i neuromuskularnoj integraciji, kao i ishrani u skladu sa konstitucijom.
Joga znači različite stvari različitim ljudima, za neke je to fitness režim, za neke je put do nirvane, za neke prevencija bolesti, ili način druženja, ali krajnja svrha ostaje ista – smirenost i duševni mir.

Joga nije religija, jer se razvila pre mnogo hiljada godina, mnogo pre pojave prve religije, i predstavlja ravnotežu između uma i tela. Svako, uključujući i Hrišćane, treba da odluči da li je joga za njega ili nije.


Hvala što čitate Muški blog !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s