SIMPTOMI KOJE NE SMEMO DA IGNORIŠEMO

SIMPTOMI KOJE NE SMEMO DA IGNORIŠEMO

Simptomi koje muškarci ne smeju da ignorišu


Osluškivanje znakova koje šalje telo i blagovremeno reagovanje mogu da spasu život. Redovnim kontrolama ove vrste raka mogu da se otkriju na vreme, u ranim fazama, kada su bolje mogućnosti za uspeh terapije

MUŠKARCI obično odlažu odlazak kod lekara, ali stručnjaci preporučuju da češće kontrolišu svoje zdravlje, pogotovo zbog simptoma pojedinih vrsta raka koji se najčešće javljuju kod muškaraca.

Redovnim kontrolama ove vrste raka mogu da se otkriju na vreme, u ranim fazama, kada su mogućnosti za terapiju, kao i šanse za izlečenje, solidne.


RAK PROSTATE

Kod ove vrste karcinoma prostate obično nema jasnih ranih simptoma, ali digitalni rektalni test može daga otkrije, a najbezbolniji način provere prostate jeste nivo PSA (prostatni specifični antigeni), koji se utvrđuje vađenjem krvi iz vene. Ova vrsta raka se javlja kod pet do sedam odsto muškaraca starijih od 50 godina, a smrtnost je relativno niska – tri odsto. Posle 70. godine, oko 80 odsto muškaraca ima neki oblik raka prostate, ali uglavnom ne umiru od toga. Simptomi bolesti na koje treba da obrate pažnju svi stariji od 50 godina (mada oni mogu da ukazuju i na benigne promene) jesu nemogućnost uriniranja, otežano i često mokrenje, posebno noću, slabiji mlaz mokrenja, stalni osećaj nedovoljno ispražnjene mokraćne bešike, bolno mokrenje i pečenje, krv u mokraći, krv u spermi, problemi s erekcijom i ejakulacijom (bolna ejakulacija), učestali bolovi u donjem delu leđa i kukovima. Otežano mokrenje, spori protok i nepotpuno pražnjenje bešike, takođe, mogu da budu posledica povećanja prostate ili sužavanje uretera.


RAK PLUĆA

Kod raka pluća oboleli uglavnom ne oseti rane znakove bolesti, ali “kašalj koji ne prolazi ili onaj uz koji izlazi krv, često su dokaz da je rak prisutan”, kaže dr Ezra Kohen, onkolog iz Medicinskog centra pri Univerzitetu Čikago. Osim toga, bol u grudima je uvek prisutan i na njega ne utiču pokreti, gubitak težine, temperatura, pojava astme. Ponekad ovi simptomi mogu da ukazuju na upalu pluća, pa je biopsija jedini sigurni pokazatelj. Ako pacijent puši ili je pasivan pušač, kašalj ne sme da se ignoriše, kaže Kohen.


RAK DEBELOG CREVA

Krv u stolici se nikada ne sme ignorisati, čak i ako se javi samo jednom, jer je možda reč o predkancerogenom polipu koji krvari, a krvarenje je jedini rani znak kancera debelog creva koji se može primetiti. Kod muškaraca mlađih od 50 godina, krvarenje je verovatno posledica hemoroida ili kolitisa, ali stručnjaci ipak preporučuju odlazak kod lekara. Kolonoskopija je jedina pouzdana metoda dijagnostikovanja i najbolji je način da lekar ukloni polip koji bi se kasnije razvio u opasnu bolest.


RAK BEŠIKE

Krv u urinu je razlog za posetu lekaru, a ako je pacijent mlađi od 60 godina, obično je reč o bubrežnom kamencu. Međutim, lekari kažu da sve treba proveriti, jer ako se rak bešike uoči na vreme, može se lakše pobediti. Lekari, takođe, ističu da su isuviše aktivna bešika ili bolno uriniranje češće znak infekcije.


LIMFOM

Bezbolni, otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili slabinama ukazuju na bolest. Limfni čvorovi nateknu tokom infekcije, ali ako ne splasnu posle nedelju dana, treba posetiti lekara. Takođe, neobjašnjivi gubitak težine kroz mesec ili dva, bol u području čvorova posle pijenja alkohola i svrab bez osipa mogu da budu razlog za zabrinutost. Stručnjaci ukazuju na to da krvni test može lako da ukaže na mogući limfom, a biopsija je najsigurniji postupak testiranja.


Hvala što čitate Muški blog!

(Izvor: Večernje Novosti)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: